Praha: Lokály

Lokál je koncept známej pražskej siete Ambiente, ktorý predstavuje zatiaľ päť prevádzok v Prahe, jednu v Plzni a čoskoro pribudne aj v Brne. Jedná sa o klasické české hospody s výborne načapovaným tankovým plzenským ležiakom a tradičnou českou kuchyňou vysokej kvality. 

Minimálne jeden z Lokálov je vždy naša povinná jazda pri návšteve Prahy. Tentokrát sme navštívili dva a to najväčší na Dlouhé ulici a Lokál Hamburk v Karlíne. Takmer vždy, keď prídeme, obsadzujeme jeden z posledných voľných stolov - je jedno, či je popoludnie alebo večer, lokály sú vyťažené takmer stále a ako môžte vidieť na fotke, ľudia si zvykli postávať s pivom aj pri parapetách pred podnikom.

Objednali sme si klasiky a to "smažák" - syr vyprážaný v prepustenom masle so zemiakmi, variáciu ich párkov so smotanovým chrenom a domácou horčicou, pečenú krkovičku s kapustou a knedlíkmi a sviečkovú. Samozrejmosťou je plzeňská hladinka. Všetky jedlá dorazili na stôl veľmi rýchlo, čo bolo prekvapujúce vzhľadom nato, koľko ľudí v podniku bolo. Syr chrumkavo vypražený, mäso krehké, všetko dobre vychutené. S jedlom sme boli spokojní a určite sa radi vrátime.

Zatiaľ vždy sme sa v lokáloch stretli s príjemnou, vždy usmiatou obsluhou, ktorá nezabudla ani na Alexa, ktorý dostal svoj prvý poldecák "mlíka" (pivnej peny) Birellu ako pozornosť. Pri jedení sa zahral s podpivníkmi a pri ďalšej návšteve sme využili možnosť objednania samotnej prílohy kolienok, ktoré má rád a tie, ktoré nedojedol mu zabalili (zavákuovali!) na cestu. 

Ak sa chystáte do Prahy a nepoznáte Lokál, tak vám odporúčame jeden z nich navštíviť.