"slivkové" gule

Všade som písala k foto, aké sme si urobili na chalupe homemade slivkové gule a pritom mi unikla najdôležitejšia ingrediencia, že sme ich robili marhuľové a nie slivkové. :D Mne by to ani netrklo do dnešného dňa, keby ma neupozorní rodina, že veď my sme slivky ani nemali. :D Nevadí, aj tak to zaklincovala najviac moja mamina, keď telefonovala a pýtala sa odkiaľ máme tie gule, či sme si zobrali do mrazáku. :D Pri zápornej odpovedi sa nechápavo spýtala mojej sestry, tak a potom ich odkiaľ máte, čo ste mali cesto z prášku? :o Neviem či niečo také vôbec existuje, ale rozhodne nás naša maminka riadne podcenila. :P Tímovo sme si pripravili riadne zemiakové marhuľové gule. Alex asistoval, vytvoril si snehuliaka, ale hotovú delikatesku ani neochutnal. Ja  nie som moc na sladké, tak som aspoň skúsila a boli výborné.

Read More

Jablková rýchlovka

Aké koláče by sme mali robiť najčastejšie, ak nie z našeho lokálnehe ovocia prípadne zeleniny. 😊 Tento je naozaj jednoduchý, hoci som ho nikdy nerobila. :D V tomto prípade je to tatinova parketa a k tomu mu dopomáha náš mini kuchár. Tentokrát ho spravili, kým som si ja stihla pekne pospať a načerpať novú energiu. 😊 Koláč je výborný, rýchly, len má jednu nevýhodu, hneď je poňom. :D

Read More

Koláč lenivej kuchárky

Niekde, ani neviem kde, som natrafila na tento recept, ktorý ma zaujal svojou jednoduchosťou, rýchlou prípravou a aj tým, že je bez múky. Urobila som ho, keď som neplánovane čakala kamarátky s deťmi, nemala som moc času, tak som sa pustila do prípravy s myšlienkou, že snáď nič nepokazím. :) Musím povedať, že fotka vznikla rýchlo na dvore, keď mi už prvá zo zúčastnených zvonila, tak aspoň na predstavu. Samozrejme sa celý hneď zjedol, o 2 dni som urobila ďalší, ktorý nedostal žiadnu šancu na fotku, lebo bolo hneď poňom. Verím, že aj u vás si nájde svoje miesto, lebo mňa si získal prirýchlo. :) Uvažujem dokonca, že Alexovi z korpusu urobím k narodeninám aj tortu. :) Budem rada ak skúsite a podelíte sa s nami o výsledok. :) 

Read More

Špeciálna tuniaková nátierka s domácou ciabattou

Konečne som si našla chíľku času, aby som napísala toľko žiadaný recept na našu tuniakovú nátierku. Musím priznať inšpirovali sme sa ňou v hoteli, kde sme boli nedávno ubytovní (link), kde sme aj v článku spomínali, že potešila naše chuťové poháriky. Nebyť vás, recept asi ani nepíšem, lebo bol to náš prvý pokus so snahou vytvoriť niečo chuťovo podobné. Bola taká výborná, že na druhý deň sme ju robili zase. Nemám presné gramáže, ale treba skúšať podľa chuti, kto má aké rád, ale rozhodne netreba šetriť olivami ani sušenými paradajkami, ktoré sme postupne pridávali. Vždy som sa bránila sušeným paradajkám, ale odteraz si u nás nájdu asi svoje čestné miesto. Mňam.

Read More

Nepečený lahodný koláčik

Tento recept som si vytvorila sama, základy pre raw koláče mám vždy podobné, taKže sa dajú využiť do mnohých receptov. Tento koláčik nebude vegánsky, lebo obsahuje šľahačku, ktorú mi docela máme radi, dodá koláču spolu s ovocím osviežujúcu chuť. Prvý krát som použila miesto medu alebo iného sladidla len ďatle, ktoré mne veľmi v ceste chutili, ale tatinovi až tak nie. :P Na cesto potrebujeme.

 

    Read More

    Ananásové smoothie s čučoriedkami

    Pamätám si časy, kedy po ananáse na našom trhu nebolo ani stopy a môj tatino zvykol nosiť z Rakúska v konzerve. Neznášala som tú chuť, ktorá mi doteraz ostala. Celkovo zavárané ovocie nemám až tak v obľube, ako keď si môžem dať čerstvé voňavé. V nutnom prípade marhule, slivky, broskyne, maliny a možno mandarínky dokážem zjesť, ale ananás je bez šance. Som rada, že Alex mu prišiel na chuť, keď som mu dávala objednať stred plodu, mohol si to dobre uchytiť, mal to šťavnaté a celkom dobrá zábavka na objednanie. :) Ak sa mi podarí natrafiť, najradšej kupujem malé plody ananásu, lebo som radšej keď ide na priamu spotrebu celý, ako ho neskôr baliť do chladničky pričom stráca kopec vitamínov. Príprava tohoto smoothie je veľmi jednoduchá, rýchla a skoro nič nám netreba, ale najskôr vám niečo o ananáse ešte napíšem. :) 

    Read More

    Zelené smoothie

    Ešte síce nemáme leto, ale počasie sa nám začina už podobať tomu letnému, preto sa s vami podelím o letné smoothie, ktoré podporuje imunitný systém, je alkalické a zlepšuje kvalitu a čistí pleť. Pri prvej dávke ma pekne striaslo, kyslé ako hrom, tak som doplnila na zjemnenie červené jablko a nakoniec som pridala aj trošku medu, telo sa stále učí a zvyká si na nové chute, ak sa dá treba si dopomôcť, aby sme z toho mali aj pôžitok. Bolo fakt výborné, nabudúce ho skúsim už bez jablka, to robí hustejšiu konzistenciu.

      Read More

      Raw torta od 12m

      Odkedy sa nám narodil drobec, hľadám alternatívy sladkostí. Ja osobne som nikdy sladké moc nemala rada, čo sa po pôrode trošku zmenilo, preto sa vždy poteším, ak nájdem niečo načom si pochutíme a zároveň viem, že do tela dávame samé dobroty. Radšej urobím koláč, tortu, zákusok je jedno čo, ako kúpiť v obchode nejaké tyčinky, popravde povedané ani len netuším, kde to hľadať. Táto torta nie je zložitá na prípravu, ale má viac postupov, čo ja radšej uprednostňujem rýchle a jednoduché. Možno na druhý krát by som tom mala ešte rýchlejšie, lebo zase tak náročné to vôbec nie je.

      Read More

      Kakaová torta bez múky a cukru

      Tento recept som objavila na fitrecepty.sk, hneď ma zaujal vzhľadom, ale aj jednoduchosťou. Vždy uprednostním pečenie bez múky, cukru a hlavne nenáročné na prípravu. Všetky ingrediencie na korpus si zmiešame dokopy, následne vylejeme do formy, ktorá je vystlaná papierom alebo vymastená olejom. Pečieme 35min na 180°C v predhriatej rúre na plechu o rozmere cca 16cm. Ja som použila o niečo väčší, tak som pridala o jedno vajce naviac a samozrejme aj z ostatných ingrediencií. :) Po upečení necháme cesto vychladnúť, prekrojíme a naplníme plnkou a jahodami. Vrch tiež potrieme plnkou, ktorú si môžeme vymixovať mixérom alebo nechať ju takú "neupravenú" ako som urobila ja. :) Odložíme do chladničky a máme hotovo. 

      Read More

      Maková torta bez múky

      Korpus

      • 6 vajec,
      • 100g ovocného cukru,
      • 50g hnedého cukru,
      • 200g maku,
      • 80g masla.

      Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. K bielkom pridáme hnedý cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky s ovocným cukrom a maslom vyšľaháme do peny. Ak máme tieto dve hmoty, tak pokračujeme vmiešaním žĺtkovej hmoty do bielkového snehu po častiach. Ďalej vmiešame postupne mak. Hotovú zmes vlejeme do pripravenej formy alebo foriem vymastených maslom alebo vystlaných papierom a pečieme pri teplote 155°C približne 40 minút. 

      Read More

      Višňové pokušenie

      Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh do ktorého postupne pridávame cukor. Postupne pridáme aj múku a následne navrstvíme na malý plech, ktorý vložíme do predohriatej trúby na 180° a pečieme cca 20min.

      Žĺtka s cukrom vymiešame do peny, pridáme cca 2ééml mlieka a pudingové prášky, ktoré sme smiešali spolu s múkou. Myslím, že krém by bol hustý aj bez pridania múky s použitím menej mlieka napr. Vymiešame hladkú hmotu, ktorú prilejeme do ohriatého zvyšného mlieka, miešame kým nezhustne. Do mierne vychladnutého pudingového krému pridáme maslo, ktoré miešaním rozpustíme. 

      Na upečené cesto navrstvíme krém a naň vyšľahanú smotanu. Ozdobíme mandľovými lupeňmi a višňami. My sme použili domáce mrazené, ktoré sme pred prípravou rozmrazili,  dodajú dezertu výbornú kyselkavú chuť a dodajú šťavnatosť. Hotové vložíme do chladničky a necháme postáť 3h prípadne cez noc. 

      Read More

      Hokaido polievka so strateným vajcom a parmezánom

      Na masle speníme cibuľu, osolíme, pridáme cesnak. Do základu pridáme na kocky nakrájanú tekvicu (môže byť aj so šupou), osmažíme a zalejeme vývarom. Varíme, kým tekvica nezmäkne. Hotové rozmixujeme a dochutíme podľa chuti. My zvykneme pridávať parmezán, tekvicové semiačka alebo tekvicový olej, chutný je aj opražený chlebík alebo krutóny.

      Stratené vajce si pripravíme vo vriacej, osolenej, octovej vode. ideálne je ich robiť po jednom kuse, rozbijeme vajce do malej šálky, vriacu vodu poriadne rozmiešame, aby vznikol vír a potom opatrne vložíme vajce. Počkáme kým vypláva na povrch a žufankou ho vyberieme, pri prekrojení by sa malo pekne roztiecť (viď foto). Hotové vložíme na tanier a podávame. Polievka je veľmi rýchlo hotová, jednoduchá na prípravu a chuťovo je vynikajúca. 

      Read More