Hokaido polievka so strateným vajcom a parmezánom

  • 1 ks tekvica
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks zemiak
  • 2 strúčiky cesnak
  • vývar (voda)
  • maslo
  • soľ
  • korenie
  • muškátový orech
  • vajcia
  • ocot
  • parmezán
  • pečivo

Na masle speníme cibuľu, osolíme, pridáme cesnak. Do základu pridáme na kocky nakrájanú tekvicu (môže byť aj so šupou), osmažíme a zalejeme vývarom. Varíme, kým tekvica nezmäkne. Hotové rozmixujeme a dochutíme podľa chuti. My zvykneme pridávať parmezán, tekvicové semiačka alebo tekvicový olej, chutný je aj opražený chlebík alebo krutóny.

Stratené vajce si pripravíme vo vriacej, osolenej, octovej vode. ideálne je ich robiť po jednom kuse, rozbijeme vajce do malej šálky, vriacu vodu poriadne rozmiešame, aby vznikol vír a potom opatrne vložíme vajce. Počkáme kým vypláva na povrch a žufankou ho vyberieme, pri prekrojení by sa malo pekne roztiecť (viď foto). Hotové vložíme na tanier a podávame. Polievka je veľmi rýchlo hotová, jednoduchá na prípravu a chuťovo je vynikajúca.