Ríbezľový koláč s mandľovou drobenkou

cesto:

  • 300 g mäkké maslo
  • 250 g hnedý cukor (med, javorový sirup..)
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 5 ks vajcia
  • 280 g jačmenná múka ( kľudne aj inú, pri klasickej hladkej 300g)
  • 2 čl kypriaci prášok
  • 1 čl jedlá sóda
  • štipka soli

náplň:

  • 1 ks vanilkový puding
  • 500 g mlieka
  • 50 g trstinový cukor
  • 400 g ríbezle 

drobenka:

  • 150 g mandle
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • ½ čl škorica

Vynikajúci koláč, určite odporúčame, nevieme sa ho dojesť. 😊 Príprava je pomerne jednoduchá a rýchla. Ovocie si môžete zvoliť podľa sezónnosti, určite by som volila kyselšie ovocie, keďže je dosť sladký, pripadne potom znížiť dávky cukru. Rúru predhrejme na 180°. Maslo si vyšľaháme s vanilkovým, trstinovým cukrom a štipkou soli. Postupne po jednom zašľaháme vajcia, pridáme múku s kypriacim práškom a jedlou sódou. Súčasne som pripravila aj puding, klasicky podľa návodu. Cesto vylejeme na plech o rozmere 30x40cm, vyložený papierom na pečenie, pridáme puding, zarovnáme a posypeme ríbezľami. Na vrch rozdrobíme drobenku, ktorú sme zmiešali a rozdrobili medzi prstami. Vložíme do rúry na 45min. Najlepšie chutí ešte teplý.