Hummus

  • cícer alebo plechovka cíceru (použili sme kúpenú v DM)
  • 2 lyžice tahin - sezamová pasta (dostupná taktiež v DM)
  • 2 ks citrónov
  • olivový olej
  • cesnak
  • bazalka
  • oregano
  • tymián

Hummus je izraelské jedlo, ktoré svojim názvom veľa napovedá, ale opak je pravdou. Je to skvelý dip použiteľný samostatne alebo aj k mäsám pri letnej grilovačke. My si ho pripravujeme väčšinou na večeru spolu s nasucho opečeným arabským chlebom pokvapkaným olivovým olejom a rozlačeným cesnakom alebo na plátky nakrájanou uhorkou a mrkvou. 

Jeho recept je jednoduchý. Na začiatku sú dve cesty - zdĺhavá, ale možno kvalitnejšia a rýchla. Zdĺhavá preto, lebo si cícer musíme na noc namočiť a potom ho pomerne dlho (asi 2 hod.) variť. My volíme rýchlu cestu - kúpime spracovaný v obchode. Následne je to už rýchlovka, zmiešame všetky suroviny dokopy a rozmixujeme. Bylinky sme momentálne použili čerstvé zo záhrady, pomery sú podľa každého preferencií tak, ako aj hustota, ak ho máte príliš hustý prilejte pár kvapiek vody alebo olivového oleja. Hotovo!