Créme Brulée

Dnes si pripravíme Créme Brulée, ktorý je náš obľúbený dezert. Nie je to nič zložité, tak poďme nato, budeme potrebovať:

  • žĺtky - 10 kusov
  • cukor - 90 g + na krustu
  • soľ - 1 g
  • smotanu 33 % (použili sme aj 40 %) 600 g
  • vanilkový struk

Žĺtky, cukor a soľ vymiešame v jednej mise a medzitým dáme zohrievať smotanu, ktorá by sa mala ohriať na 70°C, kedy žačína vrieť. Do smotany pridáme prekrojený vanilkový struk aj so semienkami, ktoré sme si s nožom oddelili. Ohriatu smotanu postupne prilievame za stáleho miešania do žĺtkov, pričom vznikne tekutá zmes, ktorú prelejeme cez sitko, aby sme sa zbavili bublín. Ak ich tam máte, nechajte túto zmes odpočinúť 20-30 minút, bubliny padnú. Ďalej naplníme zapekacie (porcelánové) alebo zaváracie (sklené) misky a dáme do rúry vo vodnom kúpeli "oddychovať" na 145°C cca 30 minút. 

Pre gastro fanatikov, ktorý vlastnia sous-vide mašiny je možnosť variť tento dezert aj touto metódou v zaváracích miskách pri teplote 80°C jednu hodinu.

Po vytiahnutí z rúry treba misky vybrať z vodného kúpeľa a dať ideálne na noc vychladiť. 

Pri servírovaní používame tzv. blowtorch, čiže flambovaciu pištoľ, kedy opálime - skaramelizujeme cukor navrchu. Tento proces je možné spraviť aj v rúre.

Výsledný dezert môžte dozdobiť jahodami alebo iným lesným ovocím, prípadne sa často používa physalis.